آتریوم در معماری

آتریوم در معماری


آتریوم در معماری به فضایی بزرگ و باز میان ساختمان گفته می شود که در حقیقت ریشه لاتین دارد. معمولا از آتریوم به عنوان یک راه حل کاربردی جهت تامین نور لازم برای محیط و تهویه هوای داخلی ساختمان استفاده می‌گردد این محصول یکی از پدیده‌های خارق‌العاده و جذاب در طراحی داخلی مدرن می‌باشد که زندگی‌های امروزی را گونه‌ای شگفت‌انگیز با طبیعت پیوند می‌دهد. شاید شما تا به حال از اینکه طراحی آتریوم چیست و چه مزایایی دارد، آگاهی کامل نداشته باشید. از این رو جهت آشنایی با کاربرد خانه‌هایی با طراحی آتریوم شیشه ای می‌توانید در این مقاله همراه باشید.

امروزه آتریوم که به معنای یک فضای خالی و محصور می‌باشد، به صورت عمودی و به ارتفاع چند طبقه در ساختمان، بلافاصله پس از ورودی اصلی می‌شود و یکی از راه حل‌های نور رسانی در ساختمان‌ها با پلان عمیق محسوب می‌شود.

آتریوم با سابقه تاریخی بلندمدت، با اشکال مختلف و با سقفی روباز، در تمامی اقلیم‌ها مشاهده شده و در دهه های گذشته با سقف شیشه ای و ویژگی های متفاوت، و دلیل به وجود آوردن فضایی دلباز و پرنور از محبوب ترین طراحی های داخلی شناخته می شوند.

بیشتر بخوانید: گلخانه شیشه ای داخل منزل

آتریوم در عین فراهم کردن فضایی باز و مشابه با حیاط، فضایی به مراتب خصوصی تر و با حفظ حریم شخصی ارائه می دهد که می تواند شرایط مناسبی برای اجتماعات خانوادگی و دوستان را نیز فراهم کند.

آتریوم شیشه ای
آتریوم شیشه ای

ساختار آتریوم مدرن

در ساختار آتریوم های امروزی علاوه بر دیوار و سقف شیشه ای، از تهویه مکانیکی، سایبان و دریچه های پایینی و بالایی نیز استفاده می شود. هدف از بکارگیری این محموعه در آتریوم، کمک به ایجاد جریان هوای مناسب، متعادل سازی هوا با توجه به شرایط آتریوم است. بدون این تجهیزات، میزان اتلاف حرارتی ساختمان از طریق آتریوم بسیار بالا می رود.

بیشتر بخوانید: اسانسور شیشه ای

آتریوم در معماری
آتریوم در معماری

انواع آتریوم

انواع آتریوم را می توان به ۳ دسته زیر تقسیم بندی کرد :

  1. با سقف شیشه ای
  2. با دریچه یا سقف متحرک
  3. به صورت روباز

تقسیم بندی دیگر این فضا بر اساس وجود یا عدم وجود دیوارهای شیشه ای جداکننده است. که از این طریق مرزبندی یا عدم مرزبندی آتریوم با فضای داخلی مشخص می شود.

در ادامه چند پیشنهاد برای آتریوم با سقف شیشه ای و یا سقف متحرک معرفی می کنیم.

  • گنبد شیشه ای
  • سقف شیشه ای اسکای لایت

گنبد شیشه ای

گنبد شیشه ای نوعی المان تزئینی در طراحی و دکوراسیون داخلی می باشند که به روش های مختلفی طراحی و اجرا می شوند. گنبد شیشه ای دریچه ای برای هدایت نور خورشید به داخل بنا و همچنین عاملی جهت زیبایی بیشتر سازه می باشد و به همین جهت می توان از آن در ساخت آتریوم های شیشه ای بهره برد و نور طبیعی را به داخل فضا هدایت کرد.

سقف شیشه ای (اسکای لایت)

اسکای لایت یک سقف شیشه‌ای است که به عنوان نورگیر در سقف ساختمان‌ها ایجاد می‌گردد. این شیشه‌ها امکان استفاده از نور طبیعی را برای داخل ساختمان فراهم کرده و قسمتی از نور ساختمان از طریق نور مستقیم خورشید تامین می‌گردد. اسکای لایت متناسب با فضای مورد نیاز طراحی و ساخته می‌گردد و اسکای لایت می‌تواند ثابت یا متحرک باشد. سقف شیشه ای ثابت به صورت یکپارچه نصب شده و از ایمنی بالایی برخوردار است. سقف شیشه ای متحرک به صورت ریلی و بازشو طراحی و نصب می‌گردد. در نوع متحرک شما می توانید علاوه بر نوردهی محیط با باز کردن سقف هوای تازه را وارد فضای آتریوم کنید.

طراحی آتریوم چیست
طراحی آتریوم چیست

مزایا استفاده از آتریوم

  • منطبق با انواع مدل های دکوراسیون داخلی
  • تامین نور فضای داخل ساختمان
  • ایجاد جلوه ی بی نظیر در دکوراسیون داخلی و نمای بیرون ساختمان
  • ذخیره انرژی موجود با متعادل نگه داشتن محیط ساختمان
  • با آتریوم می توان طبیعت زیبا را به داخل ساختمان آورد و از هرگونه گل و گیاه برای چیدمان و طراحی دکوراسیون بهره برد.
  • فضای ویژه ای برای برگذاری دورهمی ها ایجاد می کند که در صورت داشتن محیطی دلنشین برای گردهمایی های کوچک و خانوادگی ایجاد کرد.

برای مشاهده نمونه کارهای ما به آپارات پنجره شهر مراجعه نمایید.

آتریوم در معماری
آتریوم در معماری

آتریوم با دو پدیده طبیعی کار می کند :

  • پدیده گلخانه ای
  • پدیده اثر دودکشی

آتریوم و پدیده گلخانه ای

اشعه خورشید با طول موج کوتاه از جداره شیشه عبور می کند و موجب گرم شدن درون فضا می شود و هنگام بازتاب به خاطر طول موج بلندش نمی تواند از شیشه ها عبور کند و باز می گردد، این پدیده معمولا در زمستان ها به گرم شدن فضای داخلی کمک می کند و در تابستان مناسب نیست.

آتریوم ساختمان
آتریوم ساختمان

آتریوم و پدیده اثر دودکشی

این پدیده همرفت، در فضای بیرونی به وجود می آید. این پدیده به این صورت به وقوع می پیوندد که هوای گرم که سبک تر است و وزن کمتری دارد، به طرف بالا حرکت می کند و سعی در خارج شدن از محیط دارد. این موضوع موجب می شود که در بالای محیط فشار مثبت و در قسمت میانی، فشار منفی به وجود بیاید. این هوا نمی تواند از محیط خارج شود و در نتیجه هوا به صورت لایه هایی با دمای مختلف در می آید. خورشید به دیواره داخلی می تابد و هوای اطراف دیواره را گرم می کند. از آنجا که هوای گرم سبک تر است، به سمت لایه های بالایی حرکت می کند و سبب ایجاد گردش هوا در محیط داخلی آتریوم می شود. انرژی اشعه خورشید وارد شده در داخل آتریوم، کمتر شده و نمی تواند از فضا خارج شود. به همین علت این روند ادامه می یابد و هوای گرم و سبک تر به بالا جرکت می کند و هوای سرد بیرون آتریوم که از دریچه های پایین وارد شده، جایگزین هوای گرم می شود.

بیشتر بخوانید: شیشه سکوریت چیست

شرکت پنجره شهر تولید و عرضه کننده انواع درب و پنجره دوجداره، توری پلیسه، سازه شیشه ای، آتریوم شیشه ای، سقف متحرک استخر روباز و … می باشد. جهت سفارش محصولات و یا دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در پنجره شهر تماس حاصل فرمایید.

۴.۷/۵ - (۴ امتیاز)

۵ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *